Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 14+
Speelduur: 30-120'
Taal: Engels
Drakenzegel: Zilver 3
"A fully cooperative fantasy campaign adventure"
Gloomhaven Jaws of the Lion is het kleinere broertje van de eerder uitgekomen boardgamehit Gloomhaven. In Jaws of the Lion vorm je samen met je medespelers een groep huurlingen die op allerlei avonturen gaan in een fantasy setting. Het is dus een coöperatief spel waarbij je keuzes en prestaties tijdens het spel, maar ook je grondstoffen (zoals goud en ervaring), worden bijgehouden gedurende meerdere speelsessies. Het is met andere woorden een campagnespel. In Gloomhaven Jaws of the Lion krijg je de keuze uit 4 huurlingen (waardoor het spel ook maar met maximaal 4 spelers te spelen is). Dit blijft jouw personage gedurende de hele campagne. In de originele Gloomhaven kon je na verloop van tijd een nieuw personage kiezen, maar hier is dat niet mogelijk. In totaal zijn er 25 scenario’s te spelen, maar één enkele playthrough zal bestaan uit minder scenario’s, aangezien je tijdens het spel keuzes moet maken die bepaalde scenario’s uitsluiten. Dit is een groot verschil met de originele Gloomhaven waar 100 scenario’s inbegrepen zijn. Een gemiddeld scenario zal ongeveer 3 uur in beslag nemen.
De scenario’s in Gloomhaven Jaws of the Lion verschillen niet veel van de originele Gloomhaven. Je speelt op een kaart met zeshoeken en probeert een bepaald objectief te vervolledigen. Tijdens je beurt mag je 2 kaarten spelen. Bij de ene kaart speel je altijd de bovenste helft en bij de andere kaart altijd de onderste helft. Dit is de leuke en onderscheidende mechanic van Gloomhaven die je altijd extra doet nadenken welke kaarten je op welk moment moet spelen. Vijanden versla je onder meer met aanvalsacties op je kaarten die aangepast worden door je modifier deck. Dit is een extra deck met allemaal waardes (en soms ook speciale eigenschappen), die je aanval willekeurig kunnen versterken of verzwakken. Tussen de scenario’s door krijg je dan de kans om je personage een level omhoog te brengen en zo nieuwe kaarten toe te voegen aan de verschillende decks. Verder kan je ook nieuwe equipment kopen en events spelen die iets goeds of iets slechts met zich mee kunnen brengen.
Advies van De Speldraak:
Gloomhaven Jaws of the Lion is duidelijk de light versie van Gloomhaven. Het bevat minder scenario’s en er is specifiek gekozen om enkele campaign mechanics eruit te laten om alles iets vlotter te laten spelen. Dit maakt het iets meer toegankelijk voor de meer casual board gamer. Maar vergis je niet, dit is nog steeds een moeilijk spel met zeer veel regels. Dus indien je op zoek bent naar een licht spel om ’s avonds te spelen om wat te ontspannen, dan zouden we dit zeker niet aanraden. Indien je echter op zoek bent naar een dungeon crawler in een fantasy setting met inhoud en zeer goede gameplay, zoek dan niet verder.
Een belangrijke aanpassing die het spel ten goede komt ten opzichte van het origineel is het gebruik van het scenarioboek als speelbord. Daardoor hoef je niet meer op zoek te gaan naar specifieke tegels en verloopt de set-up veel sneller. Over het algemeen blijft het wel een spel met zeer veel tokens en een niet te onderschatten set-up tijd. Gloomhaven Jaws of the Lion schittert vooral met 3 of 4 spelers maar is zeker te spelen met 2 spelers of zelfs solo. Indien je solo speelt neem je de controle over 2 personages. Dit kan in het begin even wennen zijn, maar is zeker doenbaar. Indien je met 2 spelers of solo speelt kan de keuze van huurling wel crucialer zijn, aangezien eigenschappen van bepaalde personages zullen ontbreken.
Ben je dus samen met je partner, familie of vriendengroep op zoek naar een campagnespel om samen heel wat tijd mee door te brengen, dan kunnen we Gloomhaven Jaws of the Lion ten zeerste aanraden. Het is ideaal om 1 keer per week of 1 keer per maand een speelsessie in te plannen, zodat het verhaal toch vooruit gaat. Door met je personages over lange tijd iedere keer weer op avontuur te gaan, wordt het spel sowieso veel epischer. Jaws of the Lion is achteraf nog perfect herspeelbaar, maar op de kaart zullen de locatiestickers al geplakt zijn. Je zal dus op een apart papier de onthulde en bezochte locaties dan moeten bijhouden.